Cancel Preloader

Сучасна молочна ферма, структура непроста, потребує грамотному управлінні. Не дивлячись на різний підхід до ведення господарства, у кожного фермера існує своя система, певна технологія виробництва. Часто форма господарювання передається з покоління в покоління, деякі фахівці керуються і використовують на практиці закони економічної ефективності, враховуючи природні фізіологічні потреби тварин.

Якщо взяти для прикладу життя і розпорядок ферми за добу, можна прорахувати ефективність всього господарства за рік, витрати і прибуток. Фіксуючи всі нюанси виробництва, можна чітко спрогнозувати наскільки прибутковим може бути підприємство, навіть на довгостроковий період.

Протягом доби тварини повинні бути забезпечені - за потрібне мікрокліматом, чистою водою, збалансованими кормами, моционом. Доїння плануються фахівцями, індивідуально в кожному господарстві за певною технологією. Фермер визначає і періоди доїння, і час, з огляду на продуктивність стада і те, що у корів звички виробляються рефлекторно. Всі намічені процеси і процедури, обов'язково повинні виконуватися строго за розпорядком і строго по часу щодня. Грамотне управління передбачає проведення доїння, через рівні проміжки часу, наприклад, дворазове доїння через 12 годин, триразове через 8 годин.

У період доїння відбувається обмеження свободи тварин, особливо привязное зміст, на час доїння обмежує свободу руху всього стада на 2 3 години. Безприв'язне утримання також обмежує рух під час доїння, доступ до кормів і води, але за часом це займає 10 - 15 хвилин, вид доїльного апарату теж має значення. Найменше за часом, обмеження можуть бути в залі «карусельного типу», обмежувати тварин в годуванні при дворазовому доїнні, бажано не більше години, якщо триразове годування, не більше 40 хвилин.

При збільшенні періоду обмеження відбуваються втрати молока, цифра втрат буде пропорційна цього періоду. Обмеження в питво допускається тільки під час доїння, що займає 10 -15 хвилин. Це час включає: 40 - 60 секунд, на те щоб підготувати молочну залозу, 5 хвилин молокоотдачу, 1 хвилина обробка, ці терміни розраховані на здатність корів виділяти окситоцин.

З приводу годування, існує кілька способів, але на сьогоднішній день, найкращий спосіб це ВСР - загально змішаний раціон, і протягом року, однаковий вид корму. Це змусить тварину з'їдати все включені в раціон складові, не добираючи тільки ласі шматки. Однаковий pH корми, сприяє нормалізації мікрофлори рубця.

Для триразового доїння ВСР лунає два рази в день: 80% раціону о 6 годині ранку, і 20% раціону о 13 годині. Час роздачі може змінюватися, враховуючи час доїння. Наприклад, прив'язний спосіб утримання не передбачає під час доїння видачі корму. Потрібно розраховувати, що з 10 - 12 прийомів корму на добу, на годівлю після доїння від всього обсягу припадає 15 - 20%. Суху речовину, що входить в раціон, його основна частина, влітку особливо, з'їдається з 21 до 9 годин, тому вимикаючи вночі світло, можна втратити 20- 30% обсягу надоїв. Для більшої продуктивності тварин, корми краще змішувати з допомогою сепаратора, для регуляції довжини складових корму.

Дуже важливий аспект, який потрібно контролювати кожному фермеру - мікроклімат. Звичайно краще автоматика, яка буде регулювати мікроклімат в господарствах з безприв'язним утриманням, хоча з прив'язний системою непросто витримувати потрібний мікроклімат і моціон. Найефективнішим методом залишається вигул тварин, кожен раз після доїння, влітку виводячи під навіси.

Робота ферми повинна бути чітко розписана, будь-які маніпуляції і процедури повинні відбуватися згідно з планом і за часом. Кількість корму і доїнь, навозоудаление, час для моціону. Всі супутні пристосування і інструменти повинні бути в готові для злагодженої роботи ферми.