Отримання високоякісного продукту, результат високої продуктивності молочного стада. Молоко, один із найцінніших та затребуваних продуктів харчування, його багатий склад налічує понад 100 життєво необхідних компонентів: мінеральні речовини, білки, жири, вітаміни, гормони, ферменти тощо.
Вміст сухих речовин у молоці становить 12,5-13%, білків 3,2%, жиру 3,8%, молочного цукру 4,8%, макро- та мікроелементів близько 1%. Білок, цукор і жир, основні компоненти молока, мають майже 100% засвоюваність людським організмом. Поживна цінність продукту визначає і його продажну ціну, якісний продукт, приносить велику прибуток. Молокопереробне підприємство, купуючи молоко у фермера, обов'язково здійснить аналіз продукту, і оцінить його якість та рівень утримання важливих складових.
Для підвищення рентабельності молочної ферми, в першу чергу, потрібно зробити все для поліпшення якості молока, домагаючись високого вмісту в ньому білка і жиру. Сьогодні найбільш затребуваним є молоко з високим рівнем білка, у країнах, де молочне скотарство найбільше розвинене, на 50 – 60% ціни залежать від його вмісту. У той же час при підвищеному вмісті жиру підвищується і відсоток вмісту білка.
Повноцінний збалансований раціон сприяє значному підвищенню рівня білка і жиру в молоці. Бажано згодовувати корми, що благотворно впливають на якість продукту, це: макуха (лляна, соняшникова), сіно з бобово-злакового травостою, трава бобово-злакових пасовищ. Корми з низьким вмістом клітковини провокують зменшення утворення оцтової кислоти в рубці, що значно знижує жирність продукту. Сіно має бути доброякісним, скошене на луках зі скисленим ґрунтом, воно не позначиться сприятливо та продуктивно на якості молока.
Правильно заготовлене сіно, це гарантія високопродуктивності корів у зимовий період, саме цей корм у цей сезон є джерелом великоволокнистої клітковини. Першокласне сіно містить: 0,40-0, 55 кормової одиниці, більше 30мг каротину, перетравного протеїну 60-80г, мінеральними елементами, вітаміни групи В, Е, Д.
Листя трав містить у рази більше корисних речовин, ніж стебла, вміст перетравного протеїну в 2-2,5 рази, вітамінів у 8-10 разів. Частка листя в ранніх бобових травах 40-50%, в пізніший період це співвідношення змінюється, і в загальній масі переважають стебла, що веде до зниження якості травостою і відповідно сіна. Тому заготівлю та збирання трав потрібно організувати в більш ранні фази її вегетації. Фаза бутонізації, час заготівлі бобово-злакових трав, фаза колошіння - злакових, завершення збиральних робіт і заготовок сіна, потрібно на початку цвітіння.
Підвищенню жирності продукту, сприяє введення в раціон вуглеводів, тваринам згодовують кормові або напівцукрові буряки, у пропорціях 1,5-2кг на 1л молока, морква теж дуже корисна для дійних корів.
Жирність молока, зазвичай, знижується навесні, під час переходу на пасовищне зміст. Свіжий зелений корм практично не містить клітковини, дефіцит якої несприятливо позначається на процесах бродіння в рубці.
Згодовування силосу з підвищеною кислотністю, у великих кількостях не рекомендується, для зниження високого рівня кислотності, рекомендується додавати в масу мелену крейду, за 8-10 годин до видачі корму.
Турнепс, кормова капуста-водянисті корми, якщо вони переважатимуть у раціоні корови, через брак сухих речовин, теж значно знижується жирність молока. Дефіцит мінеральних речовин (фосфору, кальцію, йоду, кобальту, міді…) також негативно позначається на жирності продукту.
Спека надає несприятливий вплив на продуктивність тварин та якість молока. Температура в тваринницькому приміщенні не повинна перевищувати 5-15°С, а вологість 70-75%, регулярний моціон, один із найважливіших факторів продуктивності стада, та отримання якісного продукту високої жирності. Взимку рекомендуються тривалі прогулянки, а влітку обов'язковий перехід на пасовищне утримання.
Якщо при разовому удої потрібно підвищити жирність молока, найперші струмки потрібно здавати в окремий посуд, їх жирність всього 1%, з кожними наступними струмками жирність підвищується, останні струмки мають найвищий показник жирності - 10% і більше. Тому ретельно видовуючи, можна загалом збільшити відсоток жирності молока, для повноцінного видаювання можна використовувати масаж вимені.